Balıkesir Mutaf Direnişi

| 16 Kasım 2009 Pazartesi

Balıkesir Mutaf Anbarı’nda TÜM-TİS’e üye oldukları için işten çıkartılan 10 işçi 75 gündür anbar önünde direnişe devam ediyor.

Mutaf direnişinde 75. gün
Direnişin 75. gününde bir direnişçi ile yaptığımız röportajı yayımlıyoruz:

*İsminiz nedir?

Tayfun Behiç Görgün

*Kaç yıldır bu işyerinde çalışıyorsunuz?

2 yıldır

*Çalıştığınız süre içinde sigortanız yapıldı mı?

2 yıl içinde 16 ay sigortam yapıldı.

*Günde kaç saat çalışıyordunuz?

Günde 15-16 saat. Sosyal yaşam yok. Evden işe işten eve. Evi otel gibi kullanıyordum.

*Kaç çocuğunuz var, kira da mı kalıyorsunuz?

4 kişilik aile. Ev kira. 2 çocuk okuyor. Biri lise biri ilkokula gidiyor.

*Ne kadar kira ödüyorsunuz? Kışın ısınma masraflarınız ne kadar tutuyor?

325 lira kira veriyorum. 2-3 ton kömür yanıyor. O da ortalama 1500 TL tutuyor.

*İşyerinde çalışma koşulları nasıldı?

Maaşlar düzenli olarak ödenmiyordu, eksik veriliyordu. Yemek verilmiyordu. İşçi yemek masrafını kendisi karşılıyordu. Karşılayamadığı zaman aç bir şekilde işe devam ediyorduk. Bazen aramızda para toplayıp 3 paket bisküvi ile o günü geçiştirdiğimiz oluyordu. Sabah 9-10 gibi işe başlanır. Akşam 10-11’e kadar araba yüklenir. Daha sonra da İstanbul veya İzmir’e yola çıkılırdı. Sabaha kadar yol gidilir, gidildiğinde dinlenmeden yük boşaltılır, tekrar mal toplanıp geri dönülürdü. Uyku yok yorgun argın tekrar işe gidilirdi. Zaman zaman yolda uyurum diye oğlumu da yanımda götürürdüm.

*Sendikaya neden üye oldunuz?

Maaşlarımızın düzenli ödenmesi, iş saatlerinin azaltılması, kendimize, ailemize daha fazla vakit ayırabilmek talepleriyle sendikalı olduk.

*Sendikaya üye olmadan önce sendikaya bakış açınız nasıldı?

Sendika hakkında pek bir bilgimiz yoktu. 3 sendikalı arkadaşımız vardı. Sendikalı arkadaşlarımız tarafından o dönemde hiç bilgilendirilmedik.

*Direnişe nasıl başladınız?

Bahsettiğimiz kötü çalışma koşulları artık canımıza tak etti. Maaşlarımızı aylardır alamıyorduk. İş yerinde sendikalı arkadaşlarla konuşup 7 işçi arkadaşla birlikte sendikaya katıldık. Toplam 10 sendikalı işçi olduk. İş yerinde sendikanın yetki alması üzerine, patron tarafından sendikalı olmamız öğrenilir öğrenilmez kovulduk, ardından direnişe başladık. Bugün 75. günümüzü tamamlamış bulunuyoruz.

*Direnişte ne gibi sıkıntılar yaşandınız?

Valilik ve emniyetin işbirliği ile direniş çadırımız kaldırıldı. Bulunduğumuz yerden gitmemiz için savcılıktan talimat çıktı. Ama bunlara rağmen sabırla işe dönüş mücadelemizi sürdürüyoruz. Hiçbir engel buna mani olamayacak. Emniyet birimlerinden her gün 2-3 polis beklemesine rağmen işveren her gün savcılığa gidip hakkımızdaki asılsız suçlamalarıyla bizim mücadelemizi durdurmaya çalışıyor. Hatta destekçilerimizin beklemesini dahi engellemeye çalıştılar. Fakat, başarılı olamadılar. Biraz öncede belirttiğim gibi ne kadar zorluk olursa olsun işe dönüş mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz.

*Direnişi aileniz nasıl karşıladı?

Ailem destek verdi. Haklı mücadelemizin sonuna kadar arkasında olduğunu söyledi. Şu anda ailemizle birlikte çok zor koşullar altında yaşıyoruz. Bununla birlikte birliğimizin dağılmaması bize büyük bir güç veriyor. En az ilk günkü kadar kazanacağımıza inanıyoruz.

Balıkesir Genç-sen 6 Kasım'da Alanlardaydı!

| 15 Kasım 2009 Pazar

Balıkesir Genç-Sen YÖK’ün kuruluş yıldönümünü Necatibey Eğitim Fakültesi (NEF) önünde saat 13:00’te yaptığı bir eylemle protesto etti.

Eylemde “Parasız, Bilimsel, Anadilde Eğitim, Özgür Üniversite İçin YÖK’e Hayır!”pankartı açıldı. Eylem öncesinde çağrı amaçlı bildiri dağıtan Genç-Sen’lilere gerçekleştirilen saldırı ise eylem sırasında protesto edildi. Eylemde “YÖK, Polis, Medya Bu Abluka Dağıtılacak”, “Eşit, Parasız, Bilimsel, Anadilde Eğitim!”, “Faşizmi Döktüğü Kanda Boğacağız”, “Sermaye Defol Üniversiteler Bizimdir” sloganları sıkça atıldı. Eyleme destek vermek amacıyla gelen direnişçi Mutaf Ambarı işçilerinin gelişi sırasında alanda “Yaşasın Sınıf Dayanışması” sloganları yükseldi. Basın açıklamasında YÖK’ün “sermayenin eğitim üzerindeki egemenliğini sağlama” kurumu olduğu vurgulandı, Türkiye’deki emperyalizm ve eğitimin paralılaşması sürecine değinildi. Genç-Sen’liler basın açıklamasını “Biz işçileşen ve yoksullaşan öğrenciler kampüslerin içinden polisi, jandarmayı, panzerleri ve gaz bombalarını, tüm anti-demokratik uygulamaları, sermayeyi ve YÖK’ü def edeceğiz.”diyerek bitirdi. Basın açıklamasının ardından eylem halaylarla son buldu.



Balıkesir Üniversitesi'nde YÖK Eylemi İçin Bildiri Dağıtan Öğrencilere Faşist Saldırı!

| 3 Kasım 2009 Salı


Bugün öğle saatlerinde Balıkesir Üniversite'sinde Genç-sen'li öğrencilere faşist saldırı gerçekleştirildi. Öğleden önce merkezde arkadaşlarıyla 6 Kasım'daki YÖK eylemi için bildiri çalışması yapan iki Genç-sen'li öğrenci öğle saatlerinde okula gitmek üzere otobüse bindi. Otobüste bir grup faşist öğrencinin sözlü sataşmasına ve tehditlerine maruz kalan öğrenciler Fen Edebiyat Fakültesinde saldırıya uğradı. Otobüsten indikleri anda 10-15 kişinin üzerlerine geldiğini gören Genç-sen'li öğrenciler ile faşist grup arasında arbede yaşandı. Bu sırada olayı gören bir başka Genç-sen'li öğrencinin müdahalesi ile iki öğrencinin üzerindeki abluka dağıtıldı. Faşist grup yaşanan arbedeyi durdurmaya çalışan ÖGB'nin yanında Genç-sen'lilere tehdit savurdu.


Olay sonrasında kamera kayıtlarının varlığına dikkat çeken Genç-sen'li öğrenciler şikayetçi olduklarını dile getirdiler.
İfadelerine başvurulan öğrencileri diğer Genç-sen'li arkadaşları yalnız bırakmadı.
Bundan sonra sürecin takipçisi olacaklarını belirten Genç-sen'liler şu açıklamaları yaptı.
"Bu bir faşist saldırıdır. Hacettepe'de masa açmak isteyen öğrencilerin üzerine panzerlerini, gaz bombalarını yığan devletin güçleri nedense bu faşist saldırıya kayıtsız kalmışlardır. Buradan üniversitelerdeki ÖGB, jandarma, polis gibi güçlerin hangi amaçla ünivesitelere sokulduğunu daha iyi anlıyoruz. YÖK sürecinde yaşadığımız bu saldırılar YÖK'e karşı yürüttüğümüz çalışmaların ne kadar haklı olduğunu kamuoyuna bir kere daha göstermiştir. Saldırıyı yapanlardan şikayetçiyiz ve bu süreçte okulun tutumununun sonuna kadar takipçisiyiz. Faşizme karşı omuz omuza mücadeleyi sürdüreceğiz. 6 Kasım 2009 Saat 13.00'te NEF önünde yapacağımız eylemin duyuru çalışmaları sürecektir."


Balıkesir Genç-sen Büyük Öğrenci Mitingine Hazırlanıyor!

| 2 Kasım 2009 Pazartesi


Bütün İllerden Büyük Öğrenci Mitingine!
Öğrenci Gençlik Sendikası (Genç-Sen) 7 Kasım’da Ankara’da büyük bir öğrenci mitingi ile YÖK’ü protesto etmeye hazırlanıyor. Bu yıl, diğer yıllardan farklı olarak, Eğitim-Sen, TÖK (Tıp Öğrenci Kolu) ve daha birçok gençlik örgütüyle birlikte düzenlenecek olan mitingde, hep bir ağızdan, YÖK’ün olmadığı, söz, yetki, karar hakkının öğrencilerde ve eğitim emekçilerinde olduğu bir üniversite için haykırılacak.


Balıkesir'de de çalışmalar başladı
7 Kasım Mitingi öncesi 6 Kasımda bir çok ilde eylem düzenlenecek. Eylemin olduğu iller arasında Genç-sen Balıkesir Şubesi de bulunmakta.
6 Kasım 2009 Saat 14.00'te NEF Önünde yapılacak olacak eylemde eşit parasız bilimsel anadilde eğitim için sesler yükseltilecek.
Talepler tiyatral etkinliklerle de desteklenecek.

Balıkesir Genç-sen Büyük Öğrenci Mitingine Hazır!
Eylem sonrasında Ankara'daki Büyük Öğrenci Mitingine otobüslerle gidilecek. 6 Kasım'daki eylemin coşkusu 7 Kasım'daki mitinge taşınacak.
Büyük Öğrenci Mitinginin ardından Grup Kızılırmak ve Grup Kutup Yıldızı şarkıları/türküleriyle sahne alacak ve toplanan binler halaylarla, marşlarla taleplerini bir kez daha herkese duyuracaklar.

Genç-Sen’liler, bu konuya kayıtsız kalmak istemeyen, YÖK düzenine karşı çıkan bütün öğrencileri 6 Kasım'da NEF önüne 7 Kasım’da Ankara’da olmaya davet ediyor!




Yer: NEF Önü
Tarih: 6 Kasım 2009
Saat: 13.00