Balıkesir Mutaf Direnişi

| 16 Kasım 2009 Pazartesi

Balıkesir Mutaf Anbarı’nda TÜM-TİS’e üye oldukları için işten çıkartılan 10 işçi 75 gündür anbar önünde direnişe devam ediyor.

Mutaf direnişinde 75. gün
Direnişin 75. gününde bir direnişçi ile yaptığımız röportajı yayımlıyoruz:

*İsminiz nedir?

Tayfun Behiç Görgün

*Kaç yıldır bu işyerinde çalışıyorsunuz?

2 yıldır

*Çalıştığınız süre içinde sigortanız yapıldı mı?

2 yıl içinde 16 ay sigortam yapıldı.

*Günde kaç saat çalışıyordunuz?

Günde 15-16 saat. Sosyal yaşam yok. Evden işe işten eve. Evi otel gibi kullanıyordum.

*Kaç çocuğunuz var, kira da mı kalıyorsunuz?

4 kişilik aile. Ev kira. 2 çocuk okuyor. Biri lise biri ilkokula gidiyor.

*Ne kadar kira ödüyorsunuz? Kışın ısınma masraflarınız ne kadar tutuyor?

325 lira kira veriyorum. 2-3 ton kömür yanıyor. O da ortalama 1500 TL tutuyor.

*İşyerinde çalışma koşulları nasıldı?

Maaşlar düzenli olarak ödenmiyordu, eksik veriliyordu. Yemek verilmiyordu. İşçi yemek masrafını kendisi karşılıyordu. Karşılayamadığı zaman aç bir şekilde işe devam ediyorduk. Bazen aramızda para toplayıp 3 paket bisküvi ile o günü geçiştirdiğimiz oluyordu. Sabah 9-10 gibi işe başlanır. Akşam 10-11’e kadar araba yüklenir. Daha sonra da İstanbul veya İzmir’e yola çıkılırdı. Sabaha kadar yol gidilir, gidildiğinde dinlenmeden yük boşaltılır, tekrar mal toplanıp geri dönülürdü. Uyku yok yorgun argın tekrar işe gidilirdi. Zaman zaman yolda uyurum diye oğlumu da yanımda götürürdüm.

*Sendikaya neden üye oldunuz?

Maaşlarımızın düzenli ödenmesi, iş saatlerinin azaltılması, kendimize, ailemize daha fazla vakit ayırabilmek talepleriyle sendikalı olduk.

*Sendikaya üye olmadan önce sendikaya bakış açınız nasıldı?

Sendika hakkında pek bir bilgimiz yoktu. 3 sendikalı arkadaşımız vardı. Sendikalı arkadaşlarımız tarafından o dönemde hiç bilgilendirilmedik.

*Direnişe nasıl başladınız?

Bahsettiğimiz kötü çalışma koşulları artık canımıza tak etti. Maaşlarımızı aylardır alamıyorduk. İş yerinde sendikalı arkadaşlarla konuşup 7 işçi arkadaşla birlikte sendikaya katıldık. Toplam 10 sendikalı işçi olduk. İş yerinde sendikanın yetki alması üzerine, patron tarafından sendikalı olmamız öğrenilir öğrenilmez kovulduk, ardından direnişe başladık. Bugün 75. günümüzü tamamlamış bulunuyoruz.

*Direnişte ne gibi sıkıntılar yaşandınız?

Valilik ve emniyetin işbirliği ile direniş çadırımız kaldırıldı. Bulunduğumuz yerden gitmemiz için savcılıktan talimat çıktı. Ama bunlara rağmen sabırla işe dönüş mücadelemizi sürdürüyoruz. Hiçbir engel buna mani olamayacak. Emniyet birimlerinden her gün 2-3 polis beklemesine rağmen işveren her gün savcılığa gidip hakkımızdaki asılsız suçlamalarıyla bizim mücadelemizi durdurmaya çalışıyor. Hatta destekçilerimizin beklemesini dahi engellemeye çalıştılar. Fakat, başarılı olamadılar. Biraz öncede belirttiğim gibi ne kadar zorluk olursa olsun işe dönüş mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz.

*Direnişi aileniz nasıl karşıladı?

Ailem destek verdi. Haklı mücadelemizin sonuna kadar arkasında olduğunu söyledi. Şu anda ailemizle birlikte çok zor koşullar altında yaşıyoruz. Bununla birlikte birliğimizin dağılmaması bize büyük bir güç veriyor. En az ilk günkü kadar kazanacağımıza inanıyoruz.