Patronun madeni işçinin cehennemi!

| 17 Aralık 2009 Perşembe


Balıkesir Genç-Sen, Mustafakemalpaşa’da yaşanan patlamada 19 işçinin hayatının kaybetmesinin sorumlularını teşhir etmek amacıyla bir eylem yaptı. Eylemden önceki günlerde okul ve şehir merkezinde bildiri dağıtımı yapan Genç-Sen’liler 15 Aralık günü saat 13:00′de Eski Vergi Dairesi önünde bir araya geldi.

Önce madencilerin ölümü sürecinde patronları ve devlet kurumlarını teşhir eden bir sokak tiyatrosu oynandı. Çevredeki insanlar tarafından ilgiyle izlenen tiyatronun ardından basın açıklamasına geçildi.

‘Maden işçisinin katili grizu değil kapitalizm! / Genç-Sen’ pankartının açıldığı basın açıklamasında Türkiye’de maden işçisi ölümlerinden ve işçilerin canının ölçüm maliyetinden daha değersiz gören sermaye anlayışından bahsedildi. Tuzla’daki iş cinayetlerine ve slikozis hastalığından ölen kot taşlama işçilerine de değinilen basın açıklamasında bakanlığın tavrı da teşhir edildi. İşçi kıyımına karşı susmayacağını vurgulayan Genç-Sen’liler “Maden katliamının hesabı sorulacak” sloganlarıyla eylemi noktaladı.

Eylemde “Madencinin katili sermaye düzeni”, “Patronun madeni işçinin cehennemi”, “Yaşasın işçi-öğrenci dayanışması”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Kapitalizm öldürür, kurtuluş örgütlü mücadelede” sloganları yükseldi. Eyleme basın büyük ilgi gösterdi.

Direnişlerinin 108. günündeki Mutaf anbarı işçileri ve KESK’lilerin katılarak destek verdiği eyleme yaklaşık 30 kişi katıldı.